środa, 26 lipca 2017

Zdrowie z natury: tłuszcz kakaowy



Jest jednym z tych składników naszej diety, które mogą nam pomóc w walce o utrzymanie zdrowia oraz dobrej formy. Tłuszcz kakaowy to cenne wsparcie dla naszego organizmu, z którego z pewnością warto skorzystać. Co warto wiedzieć na jego temat? W jaki sposób może się odmienić nasza dieta w chwili, gdy regularnie zacznie się w niej pojawiać tłuszcz kakaowy?


Skąd się bierze tłuszcz kakaowy?


Ten specyficzny tłuszcz roślinny otrzymuje się z dojrzałych nasion kakaowca. Jest on tłuszczem jadalnym, jednak możliwości jego wykorzystania są znacznie szersze. Tłuszcz kakaowy świetnie sprawdza się jako składnik diety, odgrywa też istotną rolę w naturalnej kosmetyce oraz w przemyśle farmaceutycznym. Dlaczego warto po niego sięgać?
Wiadomo, że zdrowa dieta nie może się obejść bez nienasyconych kwasów tłuszczowych, a tłuszcz kakaowy okazuje się ich rewelacyjnym źródłem. W jakich produktach spotkamy się z tym tłuszczem? Przede wszystkim w czekoladach oraz w polewach czekoladowych.

A jak jeszcze można wykorzystać ten tłuszcz?

Ten stabilny tłuszcz jest idealnym dodatkiem do maści i kremów, rewelacyjnie sprawdza się też jako dodatek do kosmetyków dla dzieci oraz osób dotkniętych alergią. Kosmetyki z dodatkiem tłuszczu kakaowego doskonale nawilżają i natłuszczają, a pielęgnacja skóry problematycznej, przy ich wsparciu, staje się łatwiejszym zadaniem.
Pamiętaj, że zgodnie najnowszymi trendami, pielęgnacja tłuszczami może być bardzo dobrym sposobem na przykład na codzienne oczyszczanie twarzy. Zdziwiona? Sprawdź np. ten artykuł albo jeszcze ten.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz